Yatay işleme merkezleri (HMC'ler) ve dikey işleme merkezleri (VMC'ler), yalnızca oryantasyonlarının ötesinde çeşitli şekillerde farklılık gösterir. İki freze tipi farklı bileşenlere sahiptir ve farklı kesme işlemlerine uygundur: genel bir kural olarak, yatay frezeler minimum takım çatırtısı veya deformasyonu ile derin kanalları kesebilirken dikey frezeler ince detaylar için daha iyi olabilir.
Bu makale, yatay frezeleme ile dikey frezeleme arasındaki temel farkları incelemektedir. Her işlemin faydalarına ve sınırlamalarına bakar, piyasadaki bazı yaygın makineleri listeler ve yatay frezeleme ile dikey frezeleme arasında seçim yapma konusunda ipuçları sunar.
Dikey frezeleme nedir?
Dikey freze merkezi, iş milinin (sırasıyla kesici takımı tutan pensi tutan) dikey olarak yönlendirildiği bir freze makinesidir. Bir CNC freze için daha yaygın olan konfigürasyondur ve frezeleme, kanal açma, delme veya delik işleme için kullanılabilir.
Yatay frezelerden daha ekonomik ve daha küçük makine ayak izine sahip olan dikey freze makineleri, birçok frezeleme işlemi için kullanılır - ancak kullanımları bir şekilde tek yüz işleme ile sınırlıdır, çünkü iş parçasının döndürülmesi, parçanın çıkarılmasını ve masaya yeniden takılmasını gerektirir.
Kesici takımın dikey bir frezede yukarıdan aşağıya yaklaşımının artıları ve eksileri vardır. Bir yandan, manuel işleme, inceleme ve ayarlamalar için ideal olan işin iyi bir şekilde görülebilmesini sağlar. Ancak iş parçasının üst kısmına frezeleme talaş tahliyesini daha zor hale getirir: talaşlar üst yüze açılan deliklerin altında toplanabilir, yan yüzdekiler yerçekimi ile daha kolay düşebilir.
Popüler dikey işleme merkezleri arasında Mazak'ın Integrex, VCN ve VTC ürün serileri; Haas'ın VF, VR ve Universal serisi (3ERP, VF ve Universal serisindeki modelleri kullanır); FANUC ROBODRILL; ve DMG MORI'den CMX V, DMV ve NVX serileri.
Dikey freze merkezleri iki ana konfigürasyonda gelir:
taret değirmeni
Bir taret değirmeni dikey değirmeni ile işmili ve kesici takım sabittir, böylece herhangi bir hareket masa tarafından gerçekleştirilir. Bu konfigürasyon, küçük parçalar için büyük olanlardan daha iyidir, ancak çeşitli kesimler mümkündür.
yatak değirmeni
Yataklı değirmen dikey değirmenlerde, iş milinin kendisi yukarı ve aşağı hareket edebilir, ancak tabla tipik olarak iki eksen yerine yalnızca bir eksen boyunca hareket eder. Bu kurulum, büyük, ağır parçalar için daha uygundur.
Dikey frezelemenin faydaları
Maliyet: Dikey freze merkezleri, yatay olanlardan daha yaygındır ve hem makine maliyeti hem de bakım maliyetleri açısından daha ucuzdur.
Basitlik: Dikey frezeleme merkezlerinin her yerde bulunması nedeniyle, birçok makinist bunları rahatça çalıştırarak daha iyi sonuçlara yol açar. Konfigürasyon ayrıca iş parçasının daha fazla görünürlüğünü sağlar ve bu da makinistlerin bir şeyler ters gittiğinde fark etmelerine yardımcı olur.
Ayak İzi: Dikey frezeler çok fazla yer kaplamazlar, bu da onları birçok makine atölyesi için tercih edilir kılmaktadır.
Detay: Dikey işleme merkezleri, dar toleranslı parçalar üzerinde ince özellikleri frezelemede iyidir.
Dikey frezelemenin sınırlamaları
Erişim: Dikey frezeler, tek yüzeyli frezelemede (örn. batan kalıplar) üstündür ancak bir parçanın her tarafında frezeleme için daha az donanımlıdır ve yeni bir parça tutma düzeni gerektirir.
Güç: Çok büyük ve ağır parçalar için dikey frezeler, özellikle iş parçasını sürekli hareket ettirmesi gereken taret frezeler zorlanabilir.
Hız: Dikey frezeler hassastır ancak yüksek hacimli üretim gerektiğinde yatay işleme merkezlerinden daha yavaş olabilir.
Yatay frezeleme nedir?
Yatay bir freze merkezi, dikey bir frezeye benzer birçok işlemi gerçekleştirebilir, ancak mil yatay olarak yönlendirilerek farklı şekilde yapılandırılır. Dikey frezelerden daha sağlam ve sağlam olan bu makineler, güçlü kesme işlemlerini ve ağır parçaları işleyebilir.
Yatay değirmenlerin sadece doksan derece eğimli dikey değirmenler olmadığını unutmayın. Yatay makinelerde, kesme aleti bir çardağa monte edilir - kesme aletinin etrafında döndüğü uzun bir eksen. Her iki uçta da desteklendiğinden, miller dikey bir değirmende kullanılan bir işmiline göre daha sağlamdır ve güçlü malzemelerin kesilmesini sağlar.
Yatay frezeleme tipik olarak çok sayıda malzemeyi oluklar ve yarıklar yoluyla bir kerede çıkarmak için kullanılır. Doğruluk dikey frezelemeye göre daha düşük olsa da üretim oranları yüksek olabilir. Bazı durumlarda, karmaşık şekiller oluşturmak için çardağa birden fazla kesme aleti monte edilir. Bu uygulama, çete frezeleme olarak bilinir.
Daha karmaşık frezeleme işlemleri için bazı yatay freze makinelerinde döner tabla bulunur, böylece kesici takım iş parçasına farklı açılardan yaklaşabilir. Bu yatay frezeleme düzenine üniversal tabla denir.
Popüler yatay işleme merkezleri arasında Mazak'ın FF, HCN ve MEGA ürün serileri; Haas'ın EC ve Universal serisi (3ERP, Universal'ı kullanır); ve NH, NHX ve i-Serisi, DMG MORI'den.
Yatay frezelemenin faydaları
Güç: Çardak stabilitesi, ağır kesimlere izin vererek, sert malzemelerden bile büyük bölümlerde hızlı malzeme kaldırmaya olanak tanır.
Hız: Hızlı malzeme kaldırma, yatay frezeleri yüksek hacimli (nispeten basit parçalardan oluşan) üretim için ideal hale getirir.
Grup frezeleme: Yatay freze çardağı, örn. paralel yuvaların aynı anda frezelenmesi.
Talaş boşluğu: Kesimler yukarıdan yapılmadığı için yerçekimi talaş tahliyesine yardımcı olur.
Yatay frezelemenin sınırlamaları
Maliyet: Yatay frezeleme merkezleri, dikey freze makinelerinden daha pahalıdır ve bu nedenle daha az kullanılır.
Karmaşıklık: Yatay bir değirmeni çalıştırmak, dikey bir değirmenden daha zor olabilir.
Ayak İzi: Yatay freze makineleri, dikey frezelere göre daha fazla yer kaplar ve bu da daha küçük makine atölyelerinde kurulmalarını zorlaştırır.
Dikey frezeleme ve yatay frezeleme arasında seçim yapma
Dikey frezeleme ile yatay frezeleme arasındaki seçim, parça boyutu, parça karmaşıklığı, bütçe, miktar, makine atölyesinin kullanılabilirliği ve malzeme gibi faktörlere bağlıdır.
Genel bir kural olarak, dikey frezeleme, ayrıntılı parçalar, yalnızca bir tarafta çalışılması gereken parçalar, daha yumuşak malzemeler ve sınırlı bir bütçenin olduğu günlük parçalar için genellikle daha iyidir. Yatay frezeleme, hızlı malzeme kaldırma, büyük ve ağır parçalar, daha sert malzemeler, birden fazla yüzeyde çalışılması gereken parçalar ve özel veya özel kesme aletleri gerektiren işlemler için daha iyidir.
Çoğu durumda, bir makine atölyesi projenizi değerlendirecek ve frezeleme için kullanılacak en iyi ekipmanı belirleyecektir.